Kendinizi Geliştirmenin Yolları ve Aktiviteleri – 50 Farklı Öneriler

Paylaşın

Hayatını iyileştirmek için çok büyük işler veya jestler yapmana gerek yok. Bunun aksine devamlı olarak üzerinde uğraştığın bir iştir ve genellikle gün içerisinde yaptığın küçük işlere bağlıdır. Hayatımızda iş, aile, aldığımız birçok sorumluluk varken kişilerin kişisel gelişim için düşünecek zaman yaratmanın zor olduğunu biliyoruz. Bu yüzden ilk olarak bunun için sadece kendine haftada 30 dakika ayırıp başlayabiliriz.

Aşağıda sıralamış olduğumuz aktivitelerden kendine uygun olanı seçip denemeniz, daha iyi ve başarılı bir birey olmana yardımcı olup olmadıklarını analiz etmeniz bile stresini azaltmana, kendine olan güveninin artmasına ve daha derin ilişkiler oluşturmanızı başlatacaktır.

1. Her gün kitap oku.

Ne kadar çok kitap okursan, kendini o kadar çok bilgeliğe maruz bırakırsın. Her gün bir kitap okuduğunda, beynini daha fazla bilgi ile besleyeceksin.

2. Kurslar ile yeteneklerini geliştir.

Online eğitimler, yeni beceriler öğrenmenin, zihniyetini ve kendini geliştirmenin harika bir yoludur.

3. Yabancı dil öğrenimine önem ver.

Yeni bir dil öğrenmek, kendin üzerinde çalışmanın, farklı bir kültürü keşfetmenin ve dünyaya bakış açını değiştirmenin harika bir yoludur. Örneğin; İngilizce öğrenmek için online İngilizce Kursu‘na göz atabilirsin.  

4. Kendine bir yapılacaklar listesi oluştur.

Günlük, haftalık, aylık hatta yıllık  yapılacaklar listesine sahip olmak, bir düzende yaşamanı, çok daha yaratıcı ve verimli olmayı sağlar.

5. Yeni bir hobi edin.

Yeni hobiler edinmek, kendini fiziksel, zihinsel veya duygusal olarak farklı yönlerde geliştirmeni sağlar.

6. Korkularınla yüzleş.

Korkularının, dikkat gerektiren alanları işaret eden bir pusula görevi görerek büyüyebileceğin alanları yansıttığını kabul et. 

7. Yeni beceriler öğren.

Yeni beceriler öğrenmek sana yeni bir kalite katacaktır. En son teknolojinin sunduğu herhangi bir şey, yeni bir tarif veya yeni bir dil olabilir, öğrenmek değerini, refahını ve mutluluğunu artıracaktır.

8. Güne erken kalkarak başla.

Erken uyanmak, üretkenliğini ve yaşam kaliteni artırır. Erken kalktığında, herkes uyanmadan önce kendini geliştirmeye adamak için zamanın olacak.

9. Konfor alanından sıyrıl.

Gerçek büyüme, sıkı çalışma ve ter ile gelir. Fazla rahat olmak büyümemize yardımcı olmuyor; bizi durgunlaştırıyor. Konfor alanı çizgilerinin nerede olduğunu ve bunlardan yavaş yavaş nasıl çıkmaya başlayabileceğini belirle. 

10. Rekabet etmeyi bil.

Rekabet, büyümenin ve kendini geliştirmeye yardımcı olmanın en iyi yollarından biridir. Bir meydan okuma (kilo verme, egzersiz, finansal zorluk vb.) belirle ve hedefe ilk kimin ulaştığını görmek için ilgili bir arkadaşınla yarış.

11. Zayıf yönlerin neler onları öğren.

Bilimsel olarak zayıf noktalar, gözlerimizin göremediği alanları ifade eder. Bu nedenle zayıf noktalarımızı keşfetmek, iyileştirme alanlarımızı keşfetmemize yardımcı olur.

12. Seni iyi tanıyan insanlardan geri bildirim al.

Arkadaşlarından, aileden, meslektaşlarından hatta yöneticinden geri bildirim istemek, kendini nasıl geliştireceğini öğrenirken sana ek bir bakış açısı sağlar.

13. Kişisel gelişim kaynakları bul.

Sıkışmış hissediyorsan, bir kişisel gelişim kitabı al, çevrimiçi olarak bazı makaleler oku veya kişisel gelişim podcast’lerini dinle. Hangi ortam senin için en uygunsa, başkalarından öğrenmekten utanma.

14. Kendine örnek ve ilham aldığın kişileri belirle.

Hayran olduğun insanları, sana ilham veren insanları düşün. Bu insanlar, kendini nasıl geliştireceğini öğrenirken, kendin için sahip olmak istediğin belirli nitelikleri yansıtır.

15. Sana bir katkısı bulunmayan kötü alışkanlıklarını bırak.

Ortadan kaldırmak için çalışabileceğin kötü alışkanlıklar var mı? Bu, aşırı uyumayı, sigara içmeyi veya ertelemeyi içerebilir. Kötü alışkanlıkları kırmak, iyi alışkanlıklar oluşturmak ve alışkanlık döngünü değiştirmek için çaba göster.

16. Yeni alışkanlıklar oluştur.

Geliştirmek için bazı iyi alışkanlıklar arasında kitap okumak, erken kalkmak, egzersiz yapmak, her gün yeni bir kişisel gelişim makalesi okumak ve meditasyon yapmak yer alır.

17. Küçük başarıları kutla.

Kişisel gelişim hedeflerini gerçekleştirirken motive olmak zor olabilir. Küçük zaferleri kutlamayı unutma.

18. Kendine bir akıl hocası edin.

İyileştirmek için hedeflerine ulaşmana yardımcı olan birine sahip olmaktan daha hızlı bir yolu yoktur.

19. Zamanının çoğunu sosyal medyada harcama.

Ekran süresini kısaltmak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığın için iyidir. Sosyal medya uygulamaları çok fazla zaman kaybına neden olur. Bu süreyi kişisel gelişim faaliyetlerine harcamayı tercih edebilirsin.

20. Haftalık olarak kendine egzersiz rutini oluştur.

Başarılı insanların düzenli egzersiz yapmasının bir nedeni var. Bağışıklık sistemlerimizi güçlendirir, bize daha fazla enerji verir, odaklanmış ve motive olmamıza yardımcı olan duygularımızı düzenleyebilir.

21. Mevcut becerilerini daha da geliştirmeye çalış.

Becerileri geliştirme tutumu hem kişisel hem de profesyonel yaşamında yardımcı olacaktır. Çünkü mesleki gelişim ve kişisel gelişim için en önemli parçalar, yeni yetenekler kazanmak ve var yeteneklerini geliştirmektir.

22. Çalışmalarını yapacağın kendine ait sana ilham verecek bir oda oluştur.

Ortamın senin için ruh halini ve tonu belirler. İlham verici bir ortamda yaşıyorsan, her gün ilham alacaksın.

23. Negatif insanlardan uzak durmaya çalış.

Nereye gidersek gidelim, olumsuz insanlar mutlaka vardır. Seni aşağı çektiklerini düşünüyorsan, zamanının çoğunu onların yanında harcama.

24. Ertelemekten vazgeç.

Öğrenmenin ve gelişmenin en iyi yolu harekete geçmektir. Yapmayı düşündüğün şeyi hemen yapmanı öneririz, hayaller ve hedefler ertelemeye gelmez.

25. Sağlığına özen göster.

Beslenme şeklimizin mutluluğumuz, refahımız ve başarımız üzerinde büyük etkisi vardır. Tükettiğimiz şeyler bizi iyileştirebilir veya bize zarar verebilir. 

26. Stresi yönetmenin yollarını öğren.

Çok fazla stres, genel refahın üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Hayatını daha mutlu, daha sağlıklı yaşayabilmen ve hatta daha üretken olabilmen için stres zincirlerinden kurtulman gerekir.

27. Güçlü bir motivasyona sahip olmaya çalış.

Motivasyon, bir şeyler yapmanı sağlayan bir beceridir. Bu önemli bir yaşam becerisidir, sadece seni görevleri ve hedefleri gerçekleştirmeye iten bir güçtür.

28. Hayatın için bir vizyon belirle.

Bir yaşam vizyonu, hayatta elde etmek istediğin şeyin net bir resmidir. Hayatın için bir vizyonun yoksa, muhtemelen günlerini, haftalarını ve yıllarını aynı rutini yaşayarak geçireceksin.

29. Çevrendekilerden yardım istemek konusunda rahat ol.

Herkesin içinde inanılmaz nitelikler vardır. Seni çevreleyen tüm arkadaşlarla birlikte, onlardan öğrenebileceğin şeyler olacak.

30. Satranç öğren.

Satranç, strateji öğrenmek ve beyin gücünü geliştirmek için harika bir oyundur. Sadece eğlenmekle kalmaz, aynı zamanda analitik becerilerini de geliştirirsin.

31. Yeterince iyi uyu.

Kişisel gelişim planı üzerinde çalışırken, yeterli dinlenmenin önceliklerinin üst kısmında olduğundan emin olmak gerekir. Yeterince uyumak, seni sağlıklı, zihinsel olarak uyanık ve üretken tutmak için bir dizi olumlu şey yapar.

32. Geçmişi bırakıp geleceğe odaklan.

Geçmişte takılı kalmak ilerleme kaydedemene sebep olur bu nedenle geçmişi bırakıp gelecek için elinden geleni yapmalısın.

33. Derin dinlenme alıştırması yap.

Bazen hiçbir şey yapmadan oturman gerekiyor. Bir yerde sessizce oturmaya çalış, gün batımını izle ve harika benliğinle doğada vakit geçir. Bununla birlikte, dikkatin dağılmadan kendinle olmayı öğreneceksin.

34. Yeni insanlarla tanışmanın yollarını yarat.

Kendini geliştirmenin en iyi yollarından biri yeni insanlarla tanışmak. Bu sadece sosyal becerilerini uygulama şansı vermekle kalmayacak, aynı zamanda dünyaya bakmanın yeni yollarına da maruz kalacaksın.

35. Beden dilini geliştir.

Yüz ifadeleri, jestler, duruş ve vücut hareketleriyle gösterilen sözsüz bir iletişim biçimi olarak tanımlanan beden dili, kişinin kişiliği hakkında çok şey söyler. Özünde, etkili bir kişilik elde etmek istiyorsan, beden dilini de geliştirmen gerekecektir.

36. Kendini sevmeyi öğren.

Kendini sevmekle mücadele ediyorsan, önce bunun üzerinde çalışmak için bir plan yap. Bu, hayatında mutlu ve tatmin olduğun bir yere ulaşmak için ihtiyacın olan her şeyi başarmana yardımcı olacaktır.

37. Kendine bir amaç anlayışı bul.

Bu hayattaki görevine karar ver ve yoluna devam et . Bunu yapmak için olumlu bir neden görmedikçe kendini, değerlerinizi ve temel inançlarını kaybetmemeye çalış.

38. Büyüme zihniyetini geliştir.

Büyüme zihniyeti, büyüyebileceğimize ve yeteneklerimizi geliştirebileceğimize inandığımız bir zihniyettir. Geliştirebileceğimiz bir zihniyete sahipsek, öğrenmek ve büyümek için gerçekten gereken çabayı göstermemiz daha olasıdır. Bu nedenle bir büyüme zihniyeti oluşturmak, hedeflerimizin çoğuna ulaşmamıza ve kendimizi istediğimiz şekilde geliştirmemize yardımcı olabilir.

39. Kendini ifade etmenin bir yolunu geliştir.

Kendini nasıl sağlıklı bir şekilde ifade edebilirsin? Sanat, müzik, yazı ve spor gibi duygularını ifade etmenin pek çok yolu vardır. Sağlıklı bir çıkış geliştirmeye başla.

40. Gereksiz harcamalardan kaçın.

Dürtü kontrolü , harcamalarını nasıl kontrol edeceğini öğrenmene yardımcı olabilir. Sana mutluluk verdiğini düşündüğün bir şeyi dürtüsel olarak satın alma dürtüsüne kapılmamak önemlidir.

41. Tutkularının peşinden git.

Sevmediğiniz şeyleri yapmak kişisel gelişim için iyi değildir. Sana hitap eden ve değerlerine uygun eylemleri seç.

42. 30 günlük bir mücadeleye başla.

İster bir iş kur, ister bir roman yaz, ister 30 gün boyunca her gün egzersiz yap, sadece dene. Sonuçlar seni şaşırtabilir.

43. Günlük edinmeyi dene.

Günlük tutmak birçok sağlık yararı ve özfarkındalık kazanmanı sağlar. Çünkü yazmak, bilişsel işleyişi geliştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve stresin olumsuz etkilerinin çoğuna karşı koyar.

44. Hedeflerin ile alakalı podcast’ler bul ve dinle.

Kendini geliştirmenin en iyi yollarından biri, dinlediğin ve izlediğiniz şeyleri değiştirmektir. Bu yüzden, aç ve bazı motivasyonel podcast’lere göz at.

45. Kendine meydan oku.

Kendini sürekli olarak zorlamak, potansiyelini gerçekleştirmene yardımcı olacaktır. Bazen belirli bir hedefe ulaştıktan sonra dururuz ve bu nedenle yeni zorluklar yaratmak gerekir.

46. Televizyon ile geçirdiğin vakit için bir sınır koy.

TV’deki birçok program, dikkat dağıtıcıdır. Bu zamanı, yakın arkadaşlarla, zevk aldığın bir hobiyi yaparak veya egzersiz yaparak geçirmek gibi başka eylemlerle geçirmek daha iyidir.

47. Meditasyon yapmayı deneyimle.

Meditasyon, genel zihinsel sağlığını iyileştirirken sakinleştirmene ve daha bilinçli olmana yardımcı olur. Meditasyon ayrıca daha iyi uyumana, daha üretken olmana ve çevrenizdekilere karşı daha nazik olmana yardımcı olabilir

48. Mola ver.

Kişisel gelişim fikirleri genellikle bu noktaya olması gerekenden daha az ağırlık verir, ancak bir mola vermek önemlidir. Bu nedenle, ilerlemeden önce kısa bir mola ver, çünkü zihnin ve bedenin de bir molaya ihtiyaç duyar.

49. Her zaman eleştirilere açık olmaya çalış.

Eleştirilere açık olmak, kendini nasıl geliştireceğini öğrenirken sana ek bir bakış açısı sağlar.

50. Asla pes etme.

İnsanlar umutlarını ve bilgeliklerini kaybetme eğiliminde olduklarında, vazgeçmek isterler. Bırakmak, bir kişinin güvenini geliştirirken veya yaşam kalitesini artırırken yapabileceği en kötü şeylerden biridir. Unutma, ikinci bir şansı denemeyi ve seni ayakta tutan 

1inci
1incihttps://1inci.net
1inci.net yazarı 1 inci.

İÇİNDEKİLER

Benzer Yazılar

Son Yazılar