Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Hakkında Her Şey. EYT Emekli Maaş Hesaplama

Paylaşın

Burada EYT Hakkında herşeyi sizin için derledik. Kısa ve net şekilde cevapladık. EYT Emekli Maaş Hesaplama Linkimiz Buraya Tıklaya bilirsiniz. Peki ne zaman emekli olurum derseniz burdan Tıklayıp Bakabilirsiniz.

EYT‘de mutlu sona ulaşıldı. Uzun zamandır gündemdeki yerini koruyan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi çözüm buldu.

EYT için kaç gün prim gerekiyor?

İşçi statüsünde SSK’lı kadın çalışanların 20 çalışma yılını (hizmet yılı) ve 5 bin prim günü doldurmaları, erkek çalışanların ise 25 çalışma yılını ve 5 bin prim günü doldurmaları gerekiyor.

EYT askerlik borçlanması ne kadar 2022?

Askerlik borçlanması; 360 gün (12 ay) askerlik borçlanması bedeli şu an en az 24 bin 848 TL. 450 gün (15 ay) askerlik borçlanması bedeli şu an en az 31 bin 60 TL.

EYT ne zaman meclise gelir?

EYT teklifinin ocak 2022 içinde Meclis’e gelmesi bekleniyor. Meclis, Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’e önemli konuları ele alacağı yoğun gündemle başlayacak.

EYT şartları kimleri kapsıyor?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT’li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. EYT’li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

EYT’de yaş sınırı/şartı var mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Erdoğan, düzenleme kapsamında herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacağını belirterek “Düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor” dedi.

EYT 3600 günden emekli olunur mu?

Şartlar 1999 öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecek.

EYT açıklaması şartları

8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak.

EYT askerlik, EYT askerlik borçlanması günü geriye çeker mi?

Yani işe başlamadan önce askerlik yapan kişiler askerlik borçlanması yoluyla sigorta giriş tarihlerini geri çekebiliyor.

EYT askerlik borçlanması sigorta girişini öne çeker mi?

Askerlik borçlanması sigorta giriş tarihini öne çeker mi? Çeker; ilk sigortalı olduğu tarihten önce askere gidenler askerlik borçlanması yaparak, ilk sigortalı olduğu tarihi öne çekebilir. Böylece EYT’den yararlanma tarihi de öne gelmiş olur ve düzenlemeden yararlanılıp emekli olunur.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA FORMÜLÜ NEDİR? EYT MAAŞI NE KADAR OLACAK? 

9475 gösterge emekli maaşı HESAPLAMA

EYT’li emeklilerin maaşı, emekli oldukları tarihte geçerli olan asgari ücretin brüt tutarının %60’ı olarak belirleniyor. Bu nedenle, EYT’li emeklilerin maaşı asgari ücretin brüt tutarına göre farklılık gösteriyor. 2023 yılı için asgari ücret tutarı 3.576 TL olarak belirlenmiş olduğundan, EYT’li emeklilerin en düşük emekli maaşı da 2.145,6 TL olacaktır. Ancak, emeklilik hesaplamalarında birçok faktör dikkate alındığından, herkesin maaşı farklılık gösterebilir.

Emekli maaşını hesaplamak isteyenler SGK maaş hesaplama robotu üzerinden kolayca sorgulama yapabiliyor.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

EYT EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR ARTACAK?

EYT’li emeklilerin maaşlarına dair herhangi bir resmi artış kararı henüz alınmamıştır. Ancak, emekli maaşlarına yapılan artışlar, genel olarak enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir. Bu nedenle, EYT’li emeklilerin maaşları da enflasyon oranlarına göre artacaktır.

EYT’liler bayram ikramiyesi ve promosyon alacak mı?

EYT ile emekli olacak olan vatandaşlar banka promosyonu ve bayram ikramiyesinden faydalanabilecek mi merak ediliyor. Peki EYT’lilere promosyon ve ikramiye var mı, ödenecek mi?

Emekli ikramiyesi 2022 yılı Ramazan ve Kurban Bayramı’nda 1100 TL olarak verilmişti. Bu sene de (2023 yılı) ödenecek olan bayram ikramiyelerinden EYT’li olarak emekli olanlar da faydalanabilecektir.

EYT’li emeklilere ikramiye verilip verilmeyeceği konusunda herhangi bir resmi açıklama yapılmamıştır. Ancak, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) tarafından yapılan açıklamada, EYT’li emeklilere en az bir defaya mahsus olmak üzere ödenecek ikramiye konusunda çalışmalar yapıldığı belirtilmiştir.

3600 günden emekli olunur mu? EYT’de kısmi emeklilik nasıl oluyor?

EYT düzenlemesine dair ayrıntılar netlik kazandıktan sonra birçok detaylar merak edilmeye başladı. Peki 3600 günden emekli olunur mu? EYT’de kısmi emeklilik var mı?

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası başlayan vatandaşlar EYT kapsamına dahil.

EYT düzenlemesi ile kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yılı tamamlayan ve 5 bin prim gününü dolduranlar yaşını beklemeden emekli olabiliyor.

Düzenlemenin detayları belli olurken 3600 gün primi bulunan ve EYT’den yararlanmak isteyen vatandaşlar, EYT kısmi emeklilik şartlarını ve detaylarını araştırıyor.

EYT’de kısmi emeklilik var mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 8 Eylül 1999 tarihi öncesi SSK ve Bağ-kur sigorta girişli vatandaşların kısmi emeklilikten yararlanabileceklerini belirtti. 

Kısmi emeklilik şartları nelerdir?

Eğer farklı bir düzenlemeye gidilmez ise kısmi emeklilik şartları bu şekilde:

SSK: 3600 prim günü, kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş.

BAĞ-KUR: 5400 prim günü, kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş.

1inci
1incihttps://1inci.net
1inci.net yazarı 1 inci.

Benzer Yazılar

Son Yazılar