Dünyada İlk Kafa Nakli ve Deneyi

Paylaşın

Dünyadaki İlk Kafa Nakli ve Deneyi ne zaman yapıldı?

1970 yılında gerçekleştirilen ilk kafa nakli deneyi, bir maymun üzerinde yapılmıştır. Ne yazık ki, maymunun bedeni kafayı reddetti ve hayvan 8 gün sonra yaşamını yitirdi.

İlginç Bir Deney: Çift Başlı Köpek

Bir deneyde, bir köpek yavrusunun başını, ön ayaklarıyla birlikte bir yetişkin köpeğe naklederek çift başlı bir köpek elde edilmiştir. Ancak bu deneyin sonuçları da başarısız olmuş ve köpekler bir aydan kısa bir sürede yaşamını yitirmiştir.

Tarihi Bir Öneme Sahip Operasyon

O günlerde yeni bir organın beden tarafından kabul edilmesinin ne kadar zor olduğu ve bağışıklık sisteminin bunu kabul edene kadar zayıflatılması gerektiği bilinmediği için yapılan operasyon, tarihi bir öneme sahip olmuştur. Köpekler daha sonra “Frankenstein’ın Köpekleri” olarak tıp tarihine geçmiştir.

İnsanlarda da Uygulanabilir Mi?

Amerikalı cerrah Robert J. White, maymunlarda baş naklini gerçekleştirmiş ve başarılı sonuçlar elde etmiştir. Gelecekte, insanlarda da bu yönteme başvurulabileceği öngörülmektedir. Özellikle, birden fazla organı hasar görmüş veya felç geçirmiş insanların başlarının, sağlam bir vücuda nakledilmesi bir alternatif olabilir.

Sonuç Olarak

Dünyadaki ilk kafa nakli deneyi ve çift başlı köpek deneyi, tıp tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu deneyler, gelecekte insanlarda da uygulanabilecek tekniklerin geliştirilmesine ilham vermiştir. Ancak, bu tür ameliyatların ne kadar etik olduğu ve ne kadar başarılı olabileceği hala tartışılmaktadır.

Dr. Demikhov ve İki Kalpli Köpekler

Sovyet bilim insanı Dr. Vladimir Demikhov, köpekler üzerinde yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında büyük ses getirdi. İlk olarak yapay kan pompalayıcısı takarak başladığı deneylerde, köpeklere ikinci bir kalp takarak orijinal kalpten bağımsız olarak çalışan bir kalp oluşturdu. İki kalpli köpekler, sürekli denemelerin ardından iki buçuk ay yaşayabildi.

Köpek Başına Takılan Yapay Kalp

Dr. Demikhov’un yaptığı bir başka çalışma ise kesilen bir köpek başına takılan yapay kalp ve akciğerle kesik başı vücutsuz bir süre hayatta tutabilmesidir. Kesik baş yapay aygıta bağlı haldeyken refleksleri çalışıyor ve ışığa ve sese tepki verebiliyordu. Ancak bu deneylerin hayvanlar üzerinde tekrar tekrar denendiği ve en uzun süren deneyin bir ay olduğu da unutulmamalı.

İlk İnsan Kafa Nakli

30 yaşındaki Valery Spiridonov, insanlık tarihinin ilk kafa nakli için gönüllü olmayı kabul etti. İtalyan cerrah Dr. Sergio Canavero önderliğinde gerçekleşecek olan nakil ameliyatına yaklaşık 150 doktor ve hemşire katılacak. Ancak bilim insanları, Spiridonov için endişeli olduklarını belirtiyor. Yapılacak olan nakilde Spiridonov’un kafası, başka bir vücuda yerleştirilecek. Operasyonun en az 36 saat sürmesi öngörülüyor.

Donör Sorunu ve Reddetme Riski

Bir Werdnig-Hoffman hastası olan Spiridonov’un hayatının sona ermesi yüksek ihtimal gibi görünüyor, hatta nörologlar yaşayacağı tecrübenin ölümden daha öte bir acı olacağını söylüyor. Uzmanlar, nakil yapılan vücudun Spiridonov’un kafasını reddedebileceğini ve acı içinde bir ölümün onu bekliyor olabileceğini belirtiyor. Amerikan Beyin Cerrahları Derneği Başkanı Dr. Hunt Batjer, bu durumun kimsenin başına gelmesini istemediği söylüyor ve ekliyor “Şahsen ben kimsenin bana bunu yapmasına izin vermezdim.

Kafa Nakli: Bilim Adamlarına Göre Yüz Naklinden Daha Zorlu

Kafa nakli, son yılların en tartışmalı tıbbi konularından biridir. Bilim adamlarına göre, kafa nakli yapmak, yüz nakline göre çok daha zorlu bir işlemdir. Başka bir bedenle birleştirilmesi nedeniyle omurga ve şah damarının da dahil olduğu kafa nakli işlemi, ciddi bir risk taşımaktadır.

Arthur Caplan: Cerrah Canavero için “Deli” Sıfatını Kullanmaktan Çekinmiyor

New York Üniversitesi Medikal Etik Direktörü Arthur Caplan, kafa nakli yapmak için hazırlık yapan cerrah Sergio Canavero için “deli” sıfatını kullanmaktan çekinmiyor. Caplan, kafa nakli yapılan bir hastanın kimyasının tamamen bozulacağını ve şimdiye kadar görülmeyen bir akıl yitirmeye sebep olabileceğini söylüyor.

Tarihin İlk Kafa Nakli Deneyi

Tarihin ilk kafa nakli deneyi, 1970 yılında bir maymun üzerinde denenmiştir. Ancak, bedenin kafayı reddetmesi sebebiyle maymun sadece 8 gün hayatta kalmıştır. Omurilik ve bedenin doğru birleştirilmemesi sebebiyle nefes alması bile mümkün olmamıştır.

Vladimir Petrovich Demikhov: Organ Transplantasyonunun Öncüsü

Vladimir Petrovich Demikhov, Sovyet bilim insanı ve transplantasyon öncüsü olarak tanınmıştır. 1930’lu ve 1950’li yıllarda yaptığı çeşitli organ transplantasyonlarıyla özellikle köpek başı transplantasyonu ile dikkat çekmiştir.

kaynak: haberturk – vikipedia

1inci
1incihttps://1inci.net
1inci.net yazarı 1 inci.

Benzer Yazılar

Son Yazılar