Depremin Ardından Riskli Binalarla İlgili Sorular ve Cevapları

Paylaşın

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, birçok insanın aklına riskli binalarla ilgili sorular geldi. Bu yazıda, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç tarafından yanıtlanan bu sorulara detaylı bir şekilde yer veriyoruz.

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrasında, birçok vatandaş riskli binalarla ilgili endişeler yaşamaya başladı. Bu konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtlamak üzere, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç NTV yayınında açıklamalarda bulundu. İşte, Güvenç’in verdiği cevaplar:

depremin ardindan riskli binalarla ilgili akillara takilan sorular be52b998

Soru: Kiracılar, risk tespiti yaptırabilirler mi?

Cevap: Vatandaşlar, üç farklı rapor türüne başvurabilirler. Bunlardan birincisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışma, ikincisi 2018 deprem yönetmeliği kapsamında hazırlanan özel rapor ve üçüncüsü de 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası çerçevesinde alınan resmi rapordur. Özel rapor ve İBB raporunda, taşınmazın kaydına işlem yapılmaz. Kiracılar, doğrudan riskli yapı tespiti yaptıramazlar. Öncelikle malikler başvurarak risk analizi yaptırmalıdırlar. Eğer maliklere risk analizi sunulmamışsa, veliler, kiracılar veya çalışanlar, kentsel dönüşüm yasası uygulama yönetmeliği 7/2 B maddesi gereğince bakanlığa veya ilgili idareye başvurabilirler.

Bu bilgiler ışığında, deprem sonrası riskli binalarla ilgili endişeler yaşayan vatandaşlarımızın, konu hakkında doğru bilgilendirme alması ve gerektiğinde gerekli adımları atmaları son derece önemlidir.

Soru: Riskli bir binanın durumu ne olursa ne yapılabilir?

Cevap: Eğer bir bina riskli olarak tespit edilirse, binayı yıkıp yeniden inşa etmek ya da güçlendirmek gerekebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan riskli yapı tespit raporu ve özel rapor, yasal sürece tabi olmadığı için taşınmazın tapu kaydına işlenmez. Ancak binanın tapu kaydına riskli yapı şerhi işlenir.

Soru: Riskli bir binanın tahliye süreci ne kadar sürer?

Cevap: Tahliye süreci belediyelere aittir ve ilk olarak 60 gün, ikinci olarak da 30 gün süre verilir. Bu süreler sona erdikten sonra, binanın elektrik, su ve doğalgazı kesilir ve binadan tüm insanlar tahliye edilir. Belediyeler tahliye sürecine başlarken, malikler de uygulama sürecine başlar.

depremin ardindan riskli binalarla ilgili akillara takilan sorular be51d622

Soru: Riskli bir binaya itiraz edenler ne yapabilir?

Cevap: Tahliye kararına itiraz edenler için özel bir toplantı zorunluluğu yoktur. Ancak itiraz edenlere ihtarname gönderilir ve 15 gün içinde imzalanması gerekmektedir. İhtarname süresi içinde imzalanmazsa, itiraz eden kişilerin payları açık artırmayla satışa çıkarılabilir.

Soru: Kiracıya tahliye bildirimi yapılmazsa ne olur?

Cevap: Riskli bir binanın tahliye sürecinde kiracılara da 60 ile 30 günlük bir bildirim yapılması gerekmektedir. Kiracıya bildirim yapılmazsa, kiracı dava açabilir ve idari yargı yürütmeyi durdurma kararı verebilir.

deprem, Kahramanmaraş, riskli binalar, güçlendirme süreci, Gayrimenkul Hukuku Derneği, Avukat Ali Güvenç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2018 deprem yönetmeliği, 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası, risk tespiti, tahliye, tapu kaydı, itiraz, kiracı, bildirim

1inci
1incihttps://1inci.net
1inci.net yazarı 1 inci.

Benzer Yazılar

Son Yazılar